Zoek je verblijf
Kamperen
Huren

MEIMAAND - FIETSMAAND

Mei is de beste maand om het bloeiende voorjar te ervaren en is daarom niet voor niet de fietsmaand bij uitstek. Er zijn verschillende themaroutes die je meenemen op ontdekkingstocht door de mooiste natuurgebieden. De routes wijzen jou de weg door bossen en duinen en door historische dorpen en culturele steden.

 

WANDELINGEN

Niet alleen op de fiets, maar ook wandelend door de mooiste natuurgebieden is een aanrader. Let er wel op dat u jouw toegangsbewijs meeneemt als je de Noord-Hollandse Duinen in gaat. Je krijgt ze bij aankomst van ons mee en anders kan je bij de ingangen van het bos of bij bezoekerscentrum 'de Hoep' een dagkaart kopen.

Pontjesroute

De Pontjesroute is een aantrekkelijke fietsroute rondom het Alkmaarder- en Uitgeestermeer, waarin vijf pontjes zijn opgenomen. Bij twee pontjes moet je zelf overvaren door het draaien aan een lier. Je fietst langs het opzwepende water van dit grote meer en over de ringdijken van diepe droogmakerijen, met hun strakke patroon van sloten, wegen en vaarten. In de waterrijke polders laten de vele weidevogels zich luidkeels horen. Je kunt de route fietsen aan de hand van het Fietsknooppuntennetwerk van Laag-Holland.

Routebeschrijving
De Pontjesroute begint en eindigt in Castricum bij het NS-station, maar je kan natuurlijk ook op een andere plek starten. Daarvoor volg je vanaf station Castricum de knooppunten 22-21-20-24-84-87-pontveer-88-89-pontveer-59-pontveer-60-61-62-58-57-56-pontveer-55-54-19-18-17-21-22 en bord station.

meer informatie, vaartijden en route

NS- WANDELING NH DUINRESERVAAT

Van station Castricum naar Egmond aan Zee
Voor liefhebbers van natuur is deze NS-wandeling een topper. Met bos, open veld en duinen is er volop afwisseling. Onderweg kan je veel dieren zien: van aalscholvers tot Schotse hooglanders. Een prachtige route slingert over hoge grasduinen en door diepe dalen. Denk je dat je alles heeft gehad? Er wacht je nog strand en zee als spectaculair sluitstuk van deze route.

Routebeschrijving
Het eindpunt van de route is Egmond aan Zee. Neem daarna de bus van Egmond aan Zee naar station Alkmaar. Check voor vertrek de actuele vetrektijden de Reisplanner.

Meer informatie en route

FIETSROUTE LANGS HET OER-IJ

De fietsroute door het Oer-IJ voert langs plekken waar de sporen van menselijke bewoning door archeologisch onderzoek zichtbaar zijn gemaakt. De route voert onder andere langs de vindplaats van een vrouwelijk skelet. Zij kreeg de naam Hilde, een naam die aan het Provinciaal Archeologisch Informatiecentrum werd gegeven. De route start bij Huis van Hilde en maakt een rondgang langs het noordelijke Oer-IJ gebied. De route is slechts 22 kilometer lang maar gaat langs archeologische vindplaatsen die bijna allemaal in de vaste presentatie van Huis van Hilde zijn vertegenwoordigd.

meer informatie en route

Wist je dat je ook een kleine wandeling kan maken vanaf Johanna's Hof? Een heerlijk bakje koffie bij Johanna's hof terwijl de kinderen zich uitleven in het speelbos. Het gebied biedt ruimte aan verschillende vogels, amfibieën en zeldzame planten. Op de website van wandelnetwerk Noord Holland kan je meer routes vinden die starten vanaf Johanna's Hof.